4. heinäkuuta 2014

Itsenäisyyspäiväspesiaali: Fuck logic

Eletään täällä nyt jo tosiaan seitsemättä viikkoa ja tänään on Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä, joten voisin sen kunniaksi tässä vaiheessa hieman avautua tästä paikallisesta kulttuurista. Luvassa siis listausta asioista, jotka täällä tehdään meidän näkökulmastamme väärinpäin tai vähintäänkin omituisesti, sekä lopuksi huomioita paikallisen kulttuurin yllättävistä puolista.

Jee kerrankin pääsen käyttämään noita palluroita! :D

  • Noniin, eli voitaisiin hoitaa heti ensiksi alta pois nämä älyttömät mitta- ja painoyksiköt. Näihin kuviin:


  • Tuolla vilahtikin jo tuo päivämäärien älyttömyys, eli täällä päivämäärät merkataan järjestyksessä kuukausi/päivä/vuosi. Missä logiikka?
  • Kellonajat: paikallinen vuorokausi koostuu kahdesta 12 tunnista, joiden perään lisätään joko AM tai PM vuorokauden puolikkaan mukaan. 24-tuntista päivää ei tunneta, joten jenkin saat takuuvarmasti hämilleen, kun toteat kellon olevan seitsemäntoista kolmekymmentäviisi. Toinen hämmentävä seikka kellonajoihin liittyen on se, että päivän puolikas aletaan laskemaan luvusta 12. Eli puoliyö on 12 AM ja puolipäivä 12 PM. Kyllä saa aina aukioloaikoja tarkistaessa hetken miettiä, että mites päin nämä nyt menikään.
  • Autokulttuuri! Arrrgh, täällä ei tosiaan suunnitella mitään kävelyä tai edes pyöräilyä huomioonottaen. Välimatkat ovat suuret ja palvelut ripoteltu maanteiden varrelle, jonne pääsee ainoastaan autolla. Pyöräkaistaa riittää vain muutamalle sadalle metrille ja suojateitä on vain muutama siellä täällä. Poliisisetä kertoi tuossa reilu viikko sitten ylpeänä, kuinka koko Dellsissä on nykyään KOLME maantien ylityskohtaa kevyelle liikenteelle! WAU HEI. Muistinko mainita, että tienylitys muissa kohdin on laitonta, joten jee kiva heittää joka päivä monta sataa metriä turhaa lenkkiä, koska ää missä lähin suojatie. Enimmäkseen kyllä rikomme lakia ja ylitämme missä sattuu, aika pahikset. Tosin tämäkään ei ole mutkatonta, sillä niitä autoja tulee koko ajan. Usein sen ylimääräisen lenkin heittämällä pääsee nopeammin yli, kuin odottamalla pientä taukoa autoletkassa. En ymmärrä, että mistä näitä autoilijoita oikein edes riittää täällä 3 000 asukkaan kylässä?!
  • Autokulttuurin johdannainen vol 1: lähes totaalinen julkisen liikenteen puute. Dellsin sisäistä julkista liikennettä ei ole olemassa, ja kaupungistakin pääsee pois vain pari kertaa päivässä. Tämä oli myös osatekijä, miksi mennään Minneapolikseen Milwaukeen sijasta. Milwaukeehen on aivan surkeat aikataulut!
  • Autokulttuurin johdannainen vol 2: lähikauppojen puute. Koska kaikki tietenkin tekevät ostoksensa siellä Walmartissa, ei lähikauppoja tarvita. Jotkut huoltoasemat ovat tosin varustautuneet "perustarpeilla", eli lähinnä karkeilla, sipsillä, limulla ja kaljalla.
  • Tämä:

  • Sokeri. Sitä on kaikkialla. Jopa pippurissa. Not even kidding.
  • Kasvis- ja kalaruokien lähes totaalinen puute. Voihan Walmart, I'm disappoint.
  • Lakanat. En tiedä osaavatko jenkit normaalisti käsitteet pussilakana ja peitto, mutta tähän mennessä joka yöpymispaikassa (oma asuntomme mukaanlukien) "peitto" käsittää pelkän aluslakanan jonka päälle vain heitetään joku random viltti tai ohut peitto, joka sitten varmasti yön aikana valuu jonnekin sängyn alle ja sitten on vilu ja paha mieli.
  • Kolikoiden loogisuus. Kuvassa kolikot arvoltaan pienimmästä suurimpaan:
1 sentti, 5 senttiä, 10 senttiä ja 25 senttiä.
  • Verot. Kaupassa hinta merkitään aina verottomana, joten kassalla seuraa aina mukava yllätys, kun hinta ei olekaan sitä, mitä luuli. Verojen määrä vaihtelee osavaltioittain ja jopa kaupungeittain. Minneapoliksessa vaatteista ei veroteta yhtään, joten sattuneesta syystä siellä sijaitsee maan suurin ostoskeskus.
  • The bigger the better! Jenkeissä kaikki on suurempaa, ja se on kyllä aivan totta! Kaupassakin lähes kaikki myydään automaattisesti perhe- ja säästöpakkauksissa. Ja näkisittepä nämä autot! Citymaastureita lienee enemmän, kuin normaaleja henkilöautoja. Ja luonto kiittää...

Kuvassa iso Aliisa ja pieni auto. Vai miten se meni...
  • Jenkkien lounaat. Tai siis niiden puute. Kuka kaipaa kunnon lämmintä ateriaa, kun voit mussuttaa popcornia ja muroja suoraan paketista? En käsitä millä energialla nää amerikkalaiset kollegat jaksaa töissä aamuyhdeksästä iltaseiskaan. Mulla on ainakin koko ajan nälkä, vaikka otankin aina muhkeet eväät matkaan. :D
  • Alkoholi-ikäraja 21 vuotta. Omaa toleranssia ei vielä tunneta, mutta omaa rahaa kyllä on, millä mällätä. Tulos: täällä parikymppiset vetää samanlaiset perseet kuin itse vedin teininä 10 vuotta sitten. Monet jenkit ovat kertoneet, että he ovat juoneet ensimmäiset känninsä vasta parikymppisinä. Tuloksena on, että korkeakouluissa ryypätään rankasti, mikä välittyy aika hyvin myös jenkkileffoista ja -sarjoista. Vastapainoksi: asetta saat luvallisesti käsitellä 15-vuotiaana ja autoa ajaa 16-vuotiaana. 18-vuotiaana voit mennä naimisiin, äänestää, liittyä armeijaan ja ostaa asunnon. Mutta hyi hyi paha alkoholi.
  • No ne aseet. On arvioitu, että Yhdysvalloissa pelkästään yksityisomistuksessa on 270 miljoonaa asetta. Vertailun vuoksi: maan asukasluku on 316 miljoonaa.
  • Patriotismi. No tätähän osasikin jo olettaa, mutta kyllä se edelleen välillä osaa yllättää mahtipontisuudellaan. Vertailun vuoksi: miltä Suomessa näyttäisi, jos kaikki pitäisivät Suomen lippua kuistillaan vuoden ympäri? Tatuoisitko itseesi siniristilipun ja joutsenen? Tai pukisitko itsesi päästä varpaisiin Suomen lipun väreihin? Enkä nyt puhu mistään mauttomista "kiitos 39-45" -paidoista, vaan suurten vaateketjujen normaaleista mallistoista. Ottaen vieläpä huomioon, että tässä maassa niin monella on asiat niin huonosti, että en näe mitään hienoa siinä, että asuu "sivistyneessä kehitysmaassa". Olenkin muutaman kerran maininnut näille paikallisille, että Suomessa vastaava patriotismi luettaisiin uusnatsiuden piiriin, ja että esim. taannoin näkemäni Tommy Bartlett Show olisi Suomessa mitä mauttominta höttöä ja propagandaa.
  • No se mauton höttö. Sitä jenkit rakastavat. Been there, I bought a T-shirt! Kyllä on jos jonkinnäköistä roinaa ja turhaketta myynnissä meilläkin töissä. 
  • Kierrätys! Ja sen TOTAALINEN puute! Aaarggh! Meinaa joka kerta itkettää, kun pahvit, lasipullot ja tölkit sullotaan kaikki samaan roskapussiin. Yhyy! :<

Sitten voitaisiin vaihtaa niihin seikkoihin, mitkä ovat yllättäneet ja ainakin omalla kohdallani myös rikkoneet ennakkoluulojani:

  • Amerikkalaiset. Ei ne olekaan kaikki niin tekopyhiä ja muka-mukavia, kuin oletin! Täällä porukka on oikeasti kiinnostunut ja haluaa tutustua paremmin ja hengailla myös töiden ulkopuolella, sekä oppia meidän maastamme ja kulttuuristamme. Täällä me olemme niitä eksoottisia ulkomaalaisia. :D Meidän Suomi-jengi onkin jo saanut ison kasan uusia ystäviä paikallisista kollegoistamme. Jee!
  • Uskonnollisuus. Tai nimenomaan sen puute. Oletin kuulevani kaikenmaailman jeesustelua ja saarnausta, mutta kukaan ei ole vieläkään kysynyt, että do you believe in god? On myös selvinnyt, että nuoriso ei enää ole kovinkaan uskonnollista, ja vanhempikin väki tuntuu pitävän uskonsa omana tietonaan. Mitä nyt töissä näkee tatuoituna kaiken maailman ristejä ja raamatunsäkeitä. Ironista sinänsä, sillä Raamattu kieltää tatuoinnit. Hups.
  • Ne tatuoinnit. Niitä muuten on, ja paljon! Puiston asiakkaista valtaosa on enemmän tai vähemmän tatuoitu, lapset ja nuoret toki poislukien. En arvannut täällä konservatiivisessa pohjoisessa näkeväni niin paljon mustetta ja niin monenikäisillä asiakkailla.

Kaiken kaikkiaan siis osa stereotypioistani on vahvistunut ja osa toisaalta muuttunut. Niihän se joka kerta menee, että kulttuurin oppii oikeasti tuntemaan vasta elämällä siinä. Toisaalta tuntuu, että jenkit "tahallaan" tekevät niin monet asiat päinvastoin kuin koko muu maailma, ehkä juuri erottuakseen joukosta? Pitänee vielä kesän päätteeksi tehdä jonkunlainen yhteenveto näistä amerikkalaisista. Tai ehkä nakitankin Tommin tekemään, muahaha.

Näihin tunnelmiin, nyt suunta kohti Minneapolista!

- Ave

Ps. No laitetaan nyt sitte tääki vielä tähän. Saa hyräillä mukana:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti